Cloud Computing – Varm luft?

Cloud computing spås som at være den nye store revolution i måden vi bruger IT, men samtidigt også som en udefinerbar, usikker og umoden teknologi, der er langt fra klar til at blive brugt i virksomheder.

”I Skyen” bliver brugt i flæng om alt hvad der foregår på internettet. Og internettet er som alle ved, der hvor pirater og hackere lever side om side med pædofile og cyber-terrorrister. Hvilken virksomhed med ansvar egne og kunders vitale data ville overveje at lægge ting dér ud, i skyen?

Først og fremmest er det vigtigt at præcisere hvad Cloud Computing er, og ikke mindst hvad det ikke er.

Der sættes ofte lighedstegn mellem Cloud Computing og Software as a Service, der dækker over hostede løsninger, der tilgås med browseren vi nettet og afregnes på taxameter basis (ofte i kr. pr. bruger pr måned som mindste enhed). Cloud Computing og SaaS har da også store ligheder, men er også vidt forskellige i deres brugsscenarier. SaaS henvender sig især til mindre virksomheder, der kan benytte Software services der før var forbundet med store opstartsomkostninger og derfor var forbeholdt større virksomheder. SaaS er hovedårsagen til at ERP-systemer og CRM-systemer i løbet af de sidste par år er blevet tilgængeligt til alle typer virksomheder for få hundrede kroner om måneden.

Cloud Computing forholder sig mere til den driftstekniske og infrastrukturelle dele af IT. Det er en måde at få leveret råvarerne der normalt kommer ud af et datacenter som en service fra en leverandør over internettet. Men fordi det leveres over internettet betyder det ikke at det florerer rundt på nettet blandt alt det andet der foregår derude. Cloud Computing råvarerne kan udveksles lige så nemt og sikkert som transaktioner af penge bliver gjort via netbanker. Cloud Computing leveres af top-profesionelle datacentre, der udefra nok mere ligner et militært sikret område, end en typisk internetvirksomhed.

Men hvad er det man køber fra en Cloud Computing leverandør?

Cloud Computing er i sin enkleste form, en måde at flytte alt det der foregår i eget datacenter ud i Cloud Computing udbyderes mega-datacentre. Hvorfor skulle man så gøre det? Og er det ikke bare gammel vin (IT-outsourcing) på nye flasker? En af de største omkostninger ved in-house IT-drift, er alt det spild der er forbundet. Et datacenter består ikke blot af et par computere på en reol i kælderen, men af dyrt og komplekst udstyr til køling, styring, backup og overvågning. Udover alt det dyre hardware, skal der en masse højtuddannet (og højtbetalt) personale til at holde hele dette datacenter kørende. Og det er lige netop det man køber som en service af en Cloud Computing udbyder; adgang til at benytte regnekraften, lagerpladsen og kapaciteten fra et top-professionelt datacenter, uden at skulle bekymre sig om alt det andet. At der ikke skal tænkes på hvordan datacentret holdes kørende, frigiver tid og resurser til at fokusere på det som man er god til, sin kerneforretning. Men fordi bekymringerne ligger hos andre, betyder jo ikke at de er forsvundet. Cloud Computing udbyderne er bare så meget bedre, og gør det i så stor en skala, at få kan følge med på både et økonomisk og teknisk plan. Men argumentet for at benytte Cloud Computing er ikke blot at lade andre, der er meget bedre til at drive et datacenter gøre det og opnå lidt stordriftsfordele derigennem. Fordelene ligger dybere i den måde Cloud Computing virker på.

Cloud Computing som en teknologi

Med Cloud Computing forstærkes argumenterne, som gør outsourcing attraktivt. Undersøgelser af virksomheders servermiljøer har afsløret at de fleste servere ligger på en gennemsnits belastning på mellem 5 og 20 %, hvilket i de fleste tilfælde må kaldes en elendig udnyttelsesgrad. Outsourcet eller ej, så deles den fysiske hardware ikke, og dette spild lever videre, i form af en overkapacitet. Men med Cloud Computing er det anderledes. I Cloud Computing udbydernes datacentre, bruges der teknologier kendt fra Grid Computing til at samle resurserne fra flere tusinde servere i en samlet pulje, og med virtualiserings- og load-balancing teknologier deles disse resurser op igen, så de kan sælges til aftagerne som forbrugsafregnede enheder. Det virker måske som en omvej, at samle noget for at skille det ad igen, men resurserne gennemgår en vigtig transformation gennem forløbet; De bliver virtualiseret og dermed løst koblet til de underliggende servere. Dermed kan hardware deles mellem forskellige kunder, og spildet kan mindskes markant. Denne form for rationalisering, giver ud over de umiddelbare besparelser også andre fordele. Skalerbarhed. Alle elementer i et Cloud Compouting datacenter er bygget til at skalere. Cloud Computing opererer i så stor en skala og leverer til en så bred vifte af kunder, at de kan håndtere store udsving i behovet for kapacitet. Og det er i virkeligheden her hele fordelen ved Cloud Computing gemmer sig. Når du som kunde har brug for 1000 servere, er det hvad du får og betaler for, men når du senere kun har brug for 10 skal du ikke betale for de andre 990 servere. Udbyderen realisere dette ved at kunne genbruge de samme resurser til andre kunder. Den bløde og fleksible størrelse som ”skyen” refererer til, er altså ikke helt så udefinerbar og tåget, men en fleksibel og dynamisk omstrukturering og optimering af leverance af computer resurser. Cloud Computing er ikke blot en ny forretningsmodel, men også en ny teknologi der muliggør at forretningsagilitet i den grad kan realiseres på helt nye konkurrencevilkår.
Cloud Computing burde måske hedde Baloon-computing, da det er en bedre analogi med en elastisk størrelse der både kan blive større og mindre og bevare sin fleksibilitet. Men hermed kunne man fejlagtigt foranlediges til at tro at der blot er tale om varm luft.

Det bliver spændende at se hvornår Danske Bank ikke går ned hver gang IBM gør, hvornår SKAT kan klare at de fleste danskere laver deres skatteindberetninger inden for den samme uge, eller kort sagt, hvornår dynamisk tilføjelse af IT-resurser bliver en realitet blandt dem der er kendte for at være mest konservative når det kommer til at tage nye teknologier i brug.

De mindre virksomheder er allerede begyndt.

Reklamer

~ af Martin Albertsen på oktober 25, 2008.

En kommentar to “Cloud Computing – Varm luft?”

  1. > “…Og er det ikke bare gammel vin (IT-outsourcing) på nye flasker?…”

    Jo, at dømme efter beskrivelsen af Cloud Computing i afsnittet “Cloud Computing som en teknologi”, så minder det unægtelig en hel hel del om klassisk IT-outsourcing. Så det er vel bare gammel vin… eller hvad? Det er meget svært at se forskellen, synes jeg.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: