Er SaaS lig Cloud Computing ?

Mange steder, især på blogs og i IT medier, nævnes SaaS som værende ækvivalent med Cloud Computing. De to har dog også mange overlap, men også forskelle. Vi mener at det er vigtigt at skelne mellem et produkt, der kan være leveret via skyen, med det at levere og benytte Cloud Services. Cloud Computing er udbud af nogle meget generiske Computing resurser der kan benyttes til vidt forskellige formål, samtidigt med at være så frakoblet fra den underliggende hardware at denne hardware kan benyttes til forskellige services med sømløst skift eller endda samtidigt ved hjælpe af virtualisering. Ved SaaS produkter deles infrastruktur også mellem kunder/brugere, men på et andet plan, nemlig applikations laget. Desuden er det ikke nødvendigt at have en automatiseret skalering for at levere SaaS-produkter, og mange steder er SaaS løsninger hostet på tradionelle webservere.

SaaS er bestemt en mulig indgang til at benytte CC, men leveres ikke eksklusivt på en CC-platform. Det kan diskuteres, om SaaS udbydere, kan sælge deres produkt på at være multitennant med de fordele de indebær, når de ikke selv benytter en underliggende skalerbar infrastruktur.

Netop det at ikke alle SaaS-udbydere selv kan benytte en platform der sælges med nogle af samme argumenter som SaaS-produktet, sandsynliggør at modenheden af CC endnu ikke er høj nok, og at virksomheder i mange tilfælde ikke er klar til at tage CC til sig.

Omvendt kan man også sige at brugere af SaaS-produkter, får leveret deres services fra et sted ude på internettet, som ofte kaldes skyen … Men er alle services fra nettet Cloud Services ?

Reklamer

~ af Martin Albertsen på september 18, 2008.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: