Er Cloud Computing gødningen der får outsourcing-træerne til at vokse ind i himlen?

Den computer der i et øjeblik håndterer en virksomheds fortrolige og vitale funktioner, kan i næste mikrosekund eksekvere koden for et site indeholdende illegale data eller mere eller mindre lødigt billedmateriale. På harddisken i denne maskine, kan bits fra filer til et ERP-systems databaser være ”bit-nabo” med alt lige fra private fotosamlinger til konkurrentens enterprise-site. Er det ok? Det er et stort spørgsmål som ikke kan besvares kort.

I mange år har tendensen til at outsource både data, regnekraft og hele forretningsenheder og processer til andre virksomheder været stigende. Virksomheder har vænnet sig til tanken om at dele leverandør med andre virksomheder, heriblandt konkurrenter på mange områder. Men én ting er at dele leverandør med andre, noget andet er at dele hardwaren helt ned til det mindste. På nogle områder er ”skyen” både løsningen og problemet; ønsket om en dynamisk og skalerbar it-udnyttelse, og samtidigt forventninger om fuld transparens og garanti er i øjeblikket et stort emne i debatten om Cloud Computing. Det står klart at den stigende tendens til at outsource har optimeret udnyttelsen af IT-ressourcerne i virksomhederne samtidig med at virksomhederne bedre kan fokusere på deres kernekompetencer og lade resten blive håndteret af virksomheder der har netop denne håndtering som deres kernekompetence. Tendensen har udvisket den strategiske og forretningsmæssige fordel i mange IT-investeringer (IT doesn’t matter) da mange IT-ydelser, selv meget komplekse, udbydes og konsumeres som en hel service, og dermed giver mere økonomisk transparens for forretningen. På grund af ensartede IT-investeringer og outsourcing, er forventninger til fordele således blevet nedjusteret. Men det gør ikke at IT-investeringer er blevet trivielle eller overflødige, men blot at forandringer i forretningen gennem Business Process Reengineering med IT, er blevet et overlevelsesparameter mere end en genvej til et forspring foran konkurrenterne.

Utility Computing byder på nye værktøjer til at opnå konkurrencemæssige fordele, men står over for en række problemer som IT-outsourcing har håndteret og nedbrudt gennem sin opnåede anciennitet, standarder (såvel defakto som formulerede) og brede accept fra myndigheder og kunder.

Ved outsourcing tages der i mindre grad højde for de mere langsigtede implikationer af valgene der foretages (Lock-in, kompetence opbygning, garantier). Problematikken omkring det modsætningsforhold der er mellem outsourcing udbyder og modtager, hvor udbyderen tjener penge på at skulle modificere og supportere mindst muligt, men modtageren modsat ønsker et højt kvalitetsniveau og smidighed til ingen penge, har tvunget branchen til at formulere komplekse regelsæt for håndtering af ændringer og afvigelser, nemlig Service Level Agreements. Dette har påført IT-drift og outsourcing branchen en substantiel administrativ belastning. Ændrer Cloud Computing, og Utility Computing-forretningsmodellen på nogle af disse faktorer eller er Utility Computing blot den nyeste instantiering af outsourcing?
For at komme i dybden med hvordan virksomheder kan og bør forholde sig til Cloud Computing og de forretningsmæssige implikationer det kan have, er det altså nødvendigt at holde det op mod in- og outsourcing af IT, men samtidigt med åbenhed for at tingene kan gøres på en helt ny måde. For at lave en reel vurdering af Cloud computing, er det nødvendigt at kigge på de føromtalte værktøjer og teknologier.  Men samtidig må man have for øje at IT problemerne nu engang har den anatomi de har, og nye værktøjer allerede har nogle rammer de skal passe ind i, og forventninger til deres performance.

Så er kommer Cloud Computing til at revolutionere outsourcing? Måske, men der et stykke vej endnu 🙂

Reklamer

~ af Martin Albertsen på august 27, 2008.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: