Sådan bruger du Amazon Web Services (Del 2) – Simple Storage Service

Denne artikel er del 2 af i alt fire artikler i en artikelserie om at benytte Amazon Web Services.

Den forrige artikel omhandlede hvordan man kommer igang med at benytte AWS, hvilke hjælpemidler i form af software der eksisterer, samt hvad det koster. Denne artikel går videre med en af grundpillerne i AWS, nemlig Simple Storage Service (S3).

S3 Organizer

Som nævnt i del 1 af artikelserien, er S3 organizer et fremragende plugin til firefox, som kan bruges til at styre dine filer hos S3. Der findes en række andre programmer og plugins som gør det samme, og fremgangsmåden og begreberne er stort set identiske.

S3 Organizer kan hentes her (fylder 73 KB). Efter installationen skal firefox genstartes, og derefter kan det nyinstallerede plugin bruges ved at finde det i “funktioner” menuen. Det første der skal gøres er at plugin’et skal have login oplysninger til ens AWS account. Tryk “manage accounts” i toppen til venstre.

Indtast dine konto oplysninger til AWS. Del 1 i artikelserien viser hvor disse findes på aws.amazon.com.

Derefter er man tilsluttet S3, og kan benytte servicen. Det første man skal gøre, før der kan overføres filer, er at oprette en “bucket” (en mappe). Denne bucket skal have et unikt navn, som ingen andre har benyttet før dig, og man kan senere tilføje, omdøbe eller slette buckets efter behov.

De øvrige krav og regler står dessuden beskrevet i dialogen. En detalje der er værd at lægge mærke til er, at buckets nu også kan placeres i Europa.

Når der er oprettet en bucket, kan filer overføres til AWS. Selve S3 Organizer minder meget om et FTP program, med lokale mapper og filer til venstre og S3 mapper og filer til højre. For at overføre laver man blot drag-n-drop fra højre til venstre eller omvendt.

Klik på ovenstående billede for at se hele skærmbilledet.

Det interessante ved S3 er ikke at man kan uploade filer. Dette kunne gøres mange steder, og til en billigere pris. Det intessante opstår når der skal lægges RIGTIG mange RIGTIG store filer op. Hvor et traditionelt webhotel eller en backup-service er begrænset, er hele ideen med S3 at man bare hælder på, og betaler for hvor meget man har liggende, samt trafikken til og fra S3. Amazon skalerer således for brugeren, og giver en “uendelig” dyb spand til at hælde data i.

Der skaleres dog også mht. at levere dataene ud fra S3-servicen igen. Med et par enkelte klik, kan man vælge hvilke filer der skal være offentligt tilgængelige (eller deles med udvalgte AWS-brugere). Dette gøres ved at højreklikke på filen man ønsker at dele (i højre side):

Dette giver en dialog med mulighederne for deling af filerne:

I ovenstående dialog vælger vi at filen må læses af alle. Rettighederne kan også sættes på en hel bucket, så større samlinger af filer kan deles med enkelte klik.

Når filerne er delte, kan de hentes via browseren (via http), og adressen til filerne er bygget op som følger:
<bucketnavn>.s3.amazonaws.com/<filnavn> . Alternativt kan URL’en findes ved at højreklikke på filen, og vælge “Copy URL to clipboard”:

Samtlige billeder i denne post har vi til eksempel lagt hos Amazon S3, hvortil vi altså linker. Prøv at højreklikke på et af bilederne og vælg ‘Egenskaber’. Læg mærke til URL’en.

Med ét har man altså som enkeltperson snablen i et af verdens største datacentre, med alle de fordele de giver. Der er selvfølgelig ikke gratis, men det er begrænsede beløb. Det giver en enorm styrke og en mulighed for at skalere sine projekter op til at kunne håndtere kæmpe mængder data.

S3 og AWS er dog grundlæggende ikke designet til privatpersoner (selv om det på mange områder egner sig fint til det, og det er helt ok med Amazon), men nærmere til virksomheder som forventer at opleve en eksplosiv vækst. Derfor har S3 en masse funktionalitet, der henvender sig til udviklere. Alle opperationer kan tilgås som webservices via AWS’ API (Aplication Programmers Interface), og dermed implementeres i koden på websites eller i aplikationer.

Træerne vokser ikke ind i himlen

Nu lyder det som om S3 og AWS i det hele taget er det vildeste og smarteste der er sket inden for IT-verdenen i mange år. Men også AWS har sine begrænsninger. På det seneste har der været en noget svingende kvalitet af services med lange nedetider og enkelte eksempler på tabt data. Det er selvfølgelig uacceptabelt. Prisen er også en faktor. Til at starte med er der ingen tvivl om, at det er billigt at benytte S3. Man finder nok ikke en meget billigere måde at gemme, dele og håndtere et par hundrede GB data, taget i betragtning hvad det ville koste at gøre selv. Men ved et stort forbrug, begynder alternativer at dukke op. Der hvor S3 har sin overbevisende styrke, er ved et meget skiftende behov. Hvis man en dag har brug for mange terabytes og dagen efter ikke skal bruge nogen, findes der ikke billigere og lettere måder at gøre det.

Dette leder tilbage til vores fokus i specialet omkring Cloud Computing og Utility Computing, der netop udnytter at mange samlede behov giver et mere udglattet forbrug, der gør at Amazon og andre udbydere kan kapacitetsplanlægge som få andre.

Denne artikel skulle gerne have givet et kort overblik over hvordan S3 benyttes, og hvad det byder på. For dem der vil gå mere i dybden med det, er der meget mere at læse på aws.amazon.com’s sider for udviklere.

Vores artikelserie fortsætter med at kigge på hvordan AWS’s elastiske sky af virtuelle linux instanser (Elastic Computing Cloud eller EC2) benyttes sammen med S3 til at bygge skalerbare servermiljøer i skyen.

Reklamer

~ af Martin Albertsen på august 19, 2008.

2 kommentarer to “Sådan bruger du Amazon Web Services (Del 2) – Simple Storage Service”

  1. […] hvad det koster. De næste dele kommer til at omhandle de to vigtigste services på AWS, nemlig Del 2 om “Simple Storage Service” (S3), der er Amazons service til at håndtere fil-data og […]

  2. […] op hos AWS. Det interessante er derimod det man gør med serveren. I de to næste artikler, Del 2 og Del 3, vil vi gå mere i dybden med S3 og EC2 og forklare hvordan man kommer i […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: