Sådan bruger du Amazon Web Services (Del 1) – Igang med Amazon Web Services

Denne artikel er den første af i alt fire artikler i en artikelserie om at benytte Amazon Web Services.

Artiklen omhandler hvordan man kommer igang med at benytte Amazon Web Services (AWS), hvilke hjælpemidler i form af software der eksisterer, samt hvad det koster.

Sign-upaws menu

Før man kan komme igang med at benytte AWS, skal man være registreret hos Amazon. Dette kan gøres på http://aws.amazon.com. Der kræves basal information om hvem man er og registrering af et kreditkort til at betale for de services man bruger.

Efter at have tilmeldt sig, kan man logge ind på sitet, og gennem kontrolpanelet finde sine koder og oplysninger. I menuen under punktet AWS Access Identifiers kan man finde sin Access Key ID og sin Secret Access Key. Nogle steder skal man bruge sit account ID. Dette kan findes under punktet AWS Account Activity.

Generelt er der gode informationer at finde på http://aws.amazon.com. AWS har også en firma-blog (http://aws.typepad.com/), som har en lidt mere kommerciel vinkel, men som bestemt er værd at følge med i.

Med de førnævnte koder og ID’er er man faktisk klar til at kunne benytte AWS. Men før du starter, vil du sikkert gerne vide hvad det egentligt koster at benytte.

Priser

Amazon Web Services bruger forbrugsafregning i meget små enheder, som gør det muligt for private at lege med services, uden at blive ruineret. Under fællesbetegnelsen: Amazon Web Services, eksisterer der 10 forskellige services. De services vi fokuserer på i denne del er ”Elastic Compute Cloud” (EC2) og ”Simple Storage Service” (S3), og det er derfor kun dem der er medtaget priser på. Du kan finde oversigter over AWS-produkter og priser på http://aws.amazon.com.

EC2:

– $0,10 i timen for en standard server ($0,20 til $0,80 i timen for større og hurtigere servere)
– $0,10 pr GB trafik til serverne
– $0,10 til $0,17 pr GB for udgående trafik fra serverne (alt efter mængde, bliver billigere ved store mængder data).

Læs mere om EC2 hos Amazon

S3:

$0.15 pr. GB pr. måned
$0.01 pr. 1,000 PUT, POST eller LIST forespørgsler
$0.01 pr. 10,000 GET og andre typer forespørgsler
Samme priser for trafik som beskrevet for EC2 ovenfor.

Læs mere om S3 hos Amazon

Med mindre du lader dine servere køre på EC2 i dagevis eller lægger mange GB op på S3, får du ikke en regning der vælter budgettet. Som eksempel kan du lave backup af 10 GB på S3 for ca. 1,5 $ (7 kr.) for selve overførslen, og ca 1,5$ pr. måned du har dataene liggende. Der er hverken en øvre eller nedre grænse for hvor meget du overfører eller et minimumsbeløb du skal bruge hver måned.

Software og hjælpemidler

Der er overordnet set to måder at interagere AWS på.

Den hårde måde: Via AWS-API, som er et command line interface (som i DOS, hvor man skriver kommandorer i en tekst promt). Her har man den fulde fleksibilitet, men derimod ret lav produktivitet. Denne måde kan kun anbefales, hvis man udvikler på platformen, og vil skrive scripts til automatisering.

Den brugervenlige og lette måde: Der findes en række anvendelige plugins og applikationer med et grafisk interface. Vi har valgt blot at linke til et par af værktøjerne til formålet. De nedenfor nævnte skiller sig ud ved at være blandt de bedste:

Firefox plugins:

Applikation:

Med disse værktøjer kommer man hurtigt og nemt igang med AWS. Især S3 er klar til at bruge med det samme, da det, med hjælp fra S3 Organizer eller Cloud Studio, stort set minder om et FTP-program. Til personlig backup og overførsel af filer er det fremragende. Meningen med S3 er selvfølgelig, at det skal integreres i større systemer. Men til at starte med, behøver man ikke at bruge det sådan.

EC2 kræver derimod lidt kendskab til Linux. Det er i sig selv ikke så interessant at have startet en linux-server op hos AWS. Det interessante er derimod det man gør med serveren. I de to næste artikler, Del 2 og Del 3, vil vi gå mere i dybden med S3 og EC2 og forklare hvordan man kommer i gang.

God fornøjelse med at benytte AWS.

Reklamer

~ af Martin Albertsen på juli 3, 2008.

3 kommentarer to “Sådan bruger du Amazon Web Services (Del 1) – Igang med Amazon Web Services”

  1. […] (AWS), laver vi en artikkelserie der giver overblik og opridser forløbet. Den første i rækken, Del 1, omhandler hvordan man kommer igang, hvilke hjælpemidler i form af software der eksisterer samt […]

  2. I forlængelse af artiklen, er det værd at nævne Jollat. En cross-platform manager til EC2 og S3.

    Se mere her: http://aws.typepad.com/aws/2008/07/jollat—cross.html

  3. […] forrige artikel omhandlede hvordan man kommer igang med at benytte AWS, hvilke hjælpemidler i form af software der […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: