Catching up on the Buzz

Så er vi kommet tilbage fra Structure 08 konferencen … Noget af en oplevelse.

Der var, som forventet, en masse af de helt store spillere inden for branchen. Der blev præcenteret en masse forskellige nuancer af hvordan fremtiden ser ud fra deres (firmas) synspunkt. Fælles for alle talere på konferencen er at de bruger så store mængder af buzzwords, at man af og til sidder og savner en Dansk til Buzz-amerikansk ordbog 🙂

Det interessante er dog, at bag alle de mange buzzwords, er problematikkerne de samme som vi har lagt fokus på i vores forundersøgelser før vi tog til San Francisco. En helt stor og til tider lidt skuffende tendens er, at begreberne blandes sammen. Konferencen om cloud computing drejede hurtigt over i at omhandle SaaS. Det virker som om fantasien nogle gange ikke rækker længere end til at kigge på det, der mest minder om teknologien, og viderebringe de samme problematikker. Således blev der snakket meget om at Cloud computing (CC), som den næste store reinkarnation inden for outsourcing-modeller. En model som kommer til at kæmpe med integration og standardisering. Well … DUH ! Selvfølgelig skal der kæmpes med integration og standardisering. Men fokus fra SaaS-verdenen kan ikke bruges analogt på CC, og løsnigen til at skabe større interopperabilitet i CC-verdenen er ikke en enterprise service bus, SOA og XML-metadata. Arbejdet mod bredere standardisering inden for CC kunne derimod være at starte helt fra det laveste abstraktions niveau for de services der sælges, og kigge på hvordan de kan standardiseres.

Der var generelt enighed om at de fundamentelle byggeklodser i cloud computing er:

  • Lagerplads
  • Netværk
  • Regnekraft

Når en virksomhed kaster sig ud i at skulle købe sig til CC-ydelser, eller utility computing om man vil, er en af de helt store bekymringer hvorvidt virksomheden bliver så indelukket på den første leverandør, at omkostingnerne ved at skifte senere hen er for store. Fordelen ved den smidighed og skalerbarhed der opnås til at starte med, aftager med tiden, og med mindre den oprindelige serviceprovider til stadighed er den bedste (og billigste), vil virksomheden på et tidspunkt ønske at skifte leverandør. I dette tilfælde, vil det være en enorm fordel at have benyttet en standardiseret og veldokumenteret platform. Men sådan en eksisterer ikke inden for CC. Markedet for CC er så nyt, at de eneste der beskæftiger sig med det, er dem der også sælger det eller dele af det. Det giver selvfølgelig en stor interessekonflikt; regel nummer et i “den lille forretningsmands håndbog”: Sørg for at det er så besværligt som muligt for dine kunder at forlade dig.

SaaS-leverandørerne har kæmpet med kundernes bekymringer for dette leverandør lock-in. Måden man imødekommer bekymringerne er ved at stille API’er og webservices til rådighed. Det bliver interessant at se hvad levandører af cloud computing finder på :-).

Reklamer

~ af Martin Albertsen på juni 26, 2008.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: